Sürdürülebilir Deri Ürünlerin Hikayesi
Bir ürün satın alırken yaptığımız seçimler, ayırdığımız bütçe, moda, reklamlar, tavsiye, hizmet kalitesi, ürün kalitesi gibi kriterlere dayanıyor. Ayrıca üretimde kullanılan malzemelerin etik koşullarda üretilmesi, çevre dostu ve sürdürülebilir olması gibi konular günümüzde oldukça önem kazanmaya başladı.
Kuruluşumuzdan beri benimsediğimiz "yavaş moda hareketi"nin sürdürülebilirlik anlamında yaygınlaşması Roarcraft olarak bizi memnun ediyor. Kullandığımız malzemeler, nereden geldiği, nasıl yapıldığı, ne kadar dayanacağı ve nasıl geri dönüştürüleceği bizim için oldukça önemli. Üretimden geri dönüşüm aşamasına kadar uzanan bu süreçte öncelikle hammaddemiz olan derinin üretim sürecine değinelim.
Ham deri, kullanıma hazır hale gelmesi için tabaklama adı verilen bir süreçten geçer. Bu işlem derinin gücünü, esnekliğini ve dayanıklılığını arttırır. İki farklı tabaklama yöntemi vardır. Bunlardan ilki krom madeninin kullanıldığı ve sepileme olarak da bilinen krom tabaklamadır. Diğeri ise daha geleneksel olan bitkisel tabaklama yöntemidir.
Krom tabaklama: Krom bileşenleri ile derinin işlenmesidir. Bugün dünyada üretilen derilerin yaklaşık %80'i krom kullanılarak tabaklanmaktadır*. Krom tuzları, derileri hem suya dayanıklı hem de daha kolay işlenebilir hale getirir. İşlem sonucunda tuzlar mamul deriden arındırılır.
*Krom (III)'ün deri üretiminde hiç kullanılmayan Krom (VI)'dan çok farklı olduğunu belirtmekte fayda vardır. Krom (III) içme suyunda da doğal olarak bulunur ve insanlar için önemli bir elementtir ancak tüm kimyasallar gibi uygun koşullarda işlenmesi gerekir. Krom (VI) toksiktir ve solunum problemlerine neden olabilir, akciğer kanseri riskini arttırabilir. Deri tedarik ederken bu ayrıntıları mutlaka göz önünde bulunduruyoruz.
Bitkisel tabaklama: Bitkisel içeriklerle derinin işlendiği geleneksel bir işlemdir. Çoğunlukla bitkilerin kabuklarında, yapraklarında, bazen de meyvelerinde ve tohumlarında bulunan maddeler kullanılır. Akasya, keçiboynuzu ve meşe odunu olmak üzere farklı doğal malzemeler kullanılabilir. Tabaklayıcı maddeler deriye nüfuz ederek deri tarafından yavaşça emilir ve bağlanır. Tabaklama işlemlerinin kontrolü zordur ve süreci 20 günü aşabilir. Bu yüzden krom tabaklanmış deriye göre daha pahalıdır ve nadir üretilir.
Hem krom tabaklama hem de bitkisel tabaklama belirli kimyasalların kullanımını içerir. Kullanılan kimyasal çeşitleri ve tabaklama süreçleri farklı olduğundan üretim aşamasında ortaya çıkan atık suların temizlenmesi ve çevreyi gözeterek bertaraf edilmesi farklı yöntemler gerektirmektedir.
Deri endüstrisi, doğal ve işlenmiş kimyasalların kullanımından kaynaklanan çevresel etkileri azaltmaya çalışmaya devam ediyor. Deri üretimi sürecinde kullanılan su miktarı son 25 yılda %35 oranında azaltılmış durumdadır. Leather Working Group (LWG), WWF ve Greenpeace ile geliştirilen değerlendirme kriterlerini kullanarak tabakhanelere Altın, Gümüş, Bronz veya Denetlenmiş (Gold, Silver, Bronze, Audited) statüsü vermektedir. Değerlendirme kriterleri, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri ile bağlantılıdır.
Biz hangi tür deriler kullanıyoruz?
Timsah derisi, yılan derisi gibi egzotik derileri kesinlikle kullanmıyoruz. Sadece ve sadece besi çiftliklerinde yetişen ve eti için kesilmiş hayvanların derilerini değerlendiriyoruz. Ürünlerimizde hem krom hem de bitkisel tabaklanmış dana derilerini tercih ediyoruz. Kullandığımız deriler “LWG - Gold Rated” sertifikasına sahip fabrikalarda doğal ve sürdürülebilir yöntemlerle ve kendi reçetelerimiz doğrultusunda tabaklanıyor.
Paketlemede neleri tercih ediyoruz?
Ürünlerimizin paketleme aşamasında maliyeti daha yüksek olsa da sürdürülebilirlik için geri dönüştürülebilir paketleme seçeneklerini tercih ediyoruz ve tedarikçileri özenle seçiyoruz. Kullandığımız ağaç malzemenin tamamı sürdürülebilir orman yönetim ilkelerine göre yönetilen FSC sertifikasına sahip ormanlardan temin edilmektedir. FSC sertifikasına sahip ormanlar ekosistem bütünlüğünün, ağaç varlığının, biyolojik çeşitliliğin korunduğu ormanlardır.
Ürünlerimizin dikişinde kullandığımız ipler ise Küresel Geri Dönüşüm Standardı'na (GRS) sahiptir. Bu sertifika, zararlı çevresel ve kimyasal etkileri en aza indirmek için gereklilikleri tanımlamaktadır. Uluslarası geçerliliği bulunan bir ürün standardıdır. Üretimin insanlara ve çevreye verdiği zararlı etkilerinin azaltıldığı anlamına gelmektedir.
İsraf Önleyici ve Çevreci Bir Proje: Anatolia Collection
Ürünlerimizde kullandığımız 1. sınıf derilerden artan küçük parçaları değerlendirmek için başlattığımız bir sürdürülebilir proje konsepti sayesinde "Sıfır Atık" hedefinde önemli bir adım attık. Bu kapsamda bir AB projesinde yer almış bulunmaktayız ve bu küçük adımımızla çok gururluyuz.
Nice uygarlıkları coğrafyasında birleştiren kadim Anadolu gibi, Antik kentlerden ismini alan ürünlerimizden kesilen küçük deri parçalarını birleştirerek koleksiyonumuzdaki kültürel bağı daha da güçlendiriyoruz. Pergamon’dan, Milet’ten, Troya’dan, Tripolis’ten, Afrodisias’tan, Laodikya’dan ve antik kentleri temsil eden diğer deri ürünlerimizden elde edilen parçalar Anatolia Collection’ı ortaya çıkarmaya devam ediyor.
“Anatolia Collection" projesi ile üretim aşamasında artan kaliteli derilerden halı ve yastık gibi dekorasyon ürünleri üretiyoruz. İç içe geçebilen küçük parçaların oluşturduğu bu modüler sistem sayesinde "sıfır atık" ilkesini gerçeğe dönüştürüyoruz.
Deri endüstrisinin sürdürülebilirliğe katkıları nelerdir?
GÜNÜMÜZDE VE GELECEKTE ATIKLARI AZALTIR: Genellikle postların hepsi işlenmez, bu yüzden deri endüstrisi olmadan hayvan postları çöpe dönüşür. Dünya çapında tüm postların %40'ı çöpe atılmaktadır. ABD, dana derilerinin %85'ini deri endüstrisine katmayı başarmaktadır ancak bu rakam hala çöpe giden yaklaşık 5.5 milyon derinin olduğu anlamına gelmektedir. Her derinin ortalama 25 kg ağırlığında olduğunu düşündüğümüzde ABD deri endüstrisinin yılda 780.000 tondan fazla atık tasarrufu sağladığını söyleyebiliriz.
TÜKETİMİ AZALTIR VE HIZLI MODAYA ALTERNATİF SUNAR: Özenle bakılan deri, en uzun ömürlü malzemelerden biridir. Deri cüzdanlar, çantalar, ayakkabılar ve aksesuarlar, uygun şekilde muhafaza edilirse ömür boyu kullanılabilir. Hızlı moda daha fazla tüketim anlamına gelirken deri bir eşya ömür boyu sizinle kalabilir. Buna 'yavaş moda' diyoruz.
FOSİL YAKITLARA BAĞIMLILIĞI AZALTIR: Sentetik malzemeler genellikle petrol bazlı plastikler kullanılarak üretilir, son zamanlarda çoğu şirket fosil yakıt kullanımımızı nasıl azaltabileceğimizi ve daha doğal alternatiflere nasıl geri dönebileceğimizi araştırıyor. Sentetik ürünler, deri ürünler kadar uzun süre dayanmazlar ve kullanım ömürleri boyunca ve atıldıktan sonra çevreye mikroplastikler saçabilirler. Sentetik alternatiflerin üretilmesi de çevrede uzun yıllar kalan toksik bileşiklere sebep olmaktadır.
Düzgün bir şekilde bakımı yapılan deri uzun yıllar dayanabilirken sentetik ürünler çok daha kısa bir kullanım süresine sahiptir. Bu ürünler doğaya bir kez atıldığında, derinin biyolojik olarak parçalanma süresi sadece 25 - 50 yıl arasında iken sentetik ürünlerin parçalanması 500 yıl veya daha fazla sürebilir.
ATIK VE MODA KAYNAKLI KARBON SALINIMINI AZALTIR: Deri satın almak, çöp sahasına gönderilen derilerin çürümesinin yaratacağı her yıl tahmini olarak 2.5 milyon ton sera gazı emisyonu tasarrufuna katkıda bulunduğunuz anlamına gelmektedir. Aksi takdirde çöp sahasına gönderilen derilerin çürümesinin yaratacağı emisyon miktarı oldukça fazladır.
Yaşanabilir bir gelecek için
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak sürdürülebilir üretim ve tüketimi sağlama konusunda bilgili olmalıyız. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. İklim değişikliği konusunda daha bilinçli davranmalıyız.
deri sertifikası · doğal deri · doğal malzeme · ekolojik · lwg gold rated · sürdürülebilir · yavaş akımı · yavaş moda ·