Deri Zanaatinde Yavaş Moda Hareketi
Nasıl ki aynı nehirde iki kere yıkanılmıyorsa hiçbir şey de aynı kalmıyor, her şey değişip dönüşüyor. Değişim kimi zaman olumlu olsa da küresel olarak endüstriyelleşmeye ve endüstriyelleşmenin getirdiği hıza bağlı olarak birçok değeri yitirmiş durumdayız. İnsanlık olarak bir süredir buna karşı sürdürülebilir bir duruş geliştirme eğilimindeydik ve Covid-19 kaynaklı yaşanan pandemi süreci de bu duruşun ne kadar önemli olduğu bir kez daha hatırlattı.
Yavaş Hareketi Nedir?
1986 yılında Carlo Petrini’nin bir fast-food (hızlı yemek) zincirine karşı yaptığı protesto, sloganı “İyi-Temiz-Adil” olan, Slow-Food (yavaş yemek) akımını, bu akım birçok alt kültürü de kapsayan Yavaş Hareketini başlatmıştır. Yavaş Hareketi (Slow Movement) hızlı modern hayatı eleştiren ve hayatın farklı alanlarında hız ve modern tüketim kalıplarını dönüştürecek bir kültürel değişimi savunan toplumsal harekettir.
Yavaş hareketinin felsefesi olan “yavaşlık” salyangozla ifade edilir. (İlginç bir not: hızlı moda ise semender ile anılır). Ancak bu her şeyi salyangoz hızıyla yapmayı ifade etmez. Aksine hayatın farklı alanlarındaki aktiviteleri daha tatmin edici şekilde ve doğru hızda gerçekleştirmek gerektiğine dikkat çeker. Anı yaşamanın, zamanın değerinin bir vurgusudur.
"Kesin olan tek bir şey her şeyin değiştiğidir. Değişimin ivmesi artıyor. Hayata tutunmak istiyorsanız acele etseniz iyi olur. Günümüzün mesajı bu. Ancak temel ihtiyaçlarımızın asla değişmediği herkese hatırlatılmalı. Başkaları tarafından görülme ve takdir edilme ihtiyacı. Aidiyet ihtiyacı. Yakınlık ve itina, birazcık sevgi ihtiyacı. Bu, sadece insan ilişkilerindeki yavaşlıkla verilebilir. Değişimlere hakim olmak için yavaşlığı, tefekkürü ve birlikteliği yeniden edinmek zorundayız. Bu noktada gerçek bir yenilenme hissedeceğiz.” Prof. Guttorm Fløistad
Yavaş Moda Nedir?
Yavaş hareketinin bir parçası olarak ortaya çıkan Slow-Fashion (Yavaş Moda) da yerel esnafı, doğa dostu malzeme kullanımını destekler, zanaatı ve çevreyi koruyarak üretici ve tüketiciye değer verir. Üretimde sürdürülebilir, çevre ve doğa dostu, etik modayı savunur. Tüketimde yerele, dayanıklı olana, zamansıza teşvik eder. Yavaş modada yerli üretim yani yerli iş gücü ve yerli kaynak kullanımı esastır. Kaynakların ve işgücünün israfına karşıdır. Üretim süreci mümkün olduğunca şeffaf gerçekleşir. Modada akımlar (trendler) her ne kadar gelip geçici ve tüketim odaklı olsa da yavaş modada ürünler birer klasiktir. Yani belli bir zamana ait değil ve uzun ömürlüdür.
Deri Zanaati Üzerine
Zanaat, sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek demektir. Yavaş modanın bir parçası olan dericilik, Türk kültürünün en eski zanaatlarından biridir. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı ülkemizde binlerce yıldır varlığını sürdüren bu zanaat endüstriyelleşme karşısında hak ettiği değeri koruyamamıştı. Ancak son zamanlarda deri işçiliğinin artması, el emeğine verilen değerin yeniden yükselmesi, kültürü korunma ve devam ettirme çabaları karşılık bulmaya başlamıştır.
Malzeme olarak deri tabaklandıktan sonra çok dayanıklı, organik ve sürdürülebilirdir. Ayrıca zanaatın bir parçası olan el işçiliği deri ürünlerin kalitesini ve dayanımını arttırmakta, zamansız ve eşsiz olmasını sağlamaktadır. Doğa ile art craft kavramının bütünleşmesi günümüzde tekrar anlam kazanmaya başlamıştır.
Bir Roarcraft Hikayesi
2012 yılında meraktan hobi olarak başlayıp bu zanaatin inceliklerini öğrenmeye başladık. Sonrasında ekibimizi genişleterek Roarcraft markasıyla küçük işletmemizi kurduk ve 2016 yılından itibaren el yapımı ve yavaş üretim (slow-made) sloganıyla yerli malzemelerle kendi atölyemizde üretim yapmaya başladık. Teknolojiyi yadsımadan, deri zanaatının inceliklerini sürdürerek tamamen el işçiliğiyle üretim yaptığımız atölyemiz bizim ikinci evimiz oldu. Tarzıyla zamansız, kalitesiyle “evladiyelik”, tasarımlarıyla özgün ve şık; kıymetin, emeğin, şahsiliğin, değerlerin birer temsili olan ürünlerin peşindeyiz.
Günümüz insanının ihtiyaçları doğrultusunda hazırladığımız deri cüzdanlar, saat kayışları gibi deri ürünler bu işe gönül vermiş zanaatkarlarımızın ellerinde hayat buluyor. Sipariş üzerine üretilen her bir ürün en ince detayına kadar özenle elde hazırlanıp paketleniyor.
art craft · çevre dostu · deri zanaati · doğa · doğal malzeme · el yapımı · salyangoz · semender · slow fashion · slow movement · sürdürülebilir · yavaş akımı · yavaş hareketi · yavaş moda · yerli üretim ·