El Dikişi ile Makina Dikişinin Farkları

Tüm deri ürünlerimizi elimizde bir çift iğne ile dikiyoruz. Böylece ürünlerimiz  daha özel ve eşsiz oluyor. Peki el dikişinin başka avantajları neler? Makina ile daha hızlı ve düşük maliyetli olmaz mıydı? Cevabını peşinen vereyim: Evet, makina dikişi düşük maliyetli ancak dayanıksız bir dikiş türüdür. Günümüzün endüstri anlayışına gayet uygun ama bize ters :))

el dikişi deri

"Deri ürünler ancak dikiş kalitesi kadar sağlamdır."
İyi bir deri doğru bakımla ömürlük bir dayanıma sahiptir. Bu durumda deri cüzdanın (deri çanta, saat kayışı vs) ömrünü belirleyen en önemli unsur dikiş kalitesidir. 

el dikişi ile makina dikişinin farkı

Makina dikişinde 'kilit dikişi' birbirine paralel devam eden iki iplik ile üretilir. Bu durumda bir taraftan iplik koparsa o dikiş artık tutmaz ve kendiliğinden sökülür gelir. Tıpkı gömleklerimizdeki dikişlerin sökülmesi gibi.

El dikişinde ise tek bir iplik ve 2 dikiş iğnesi kullanılır. Bir delik iki defa kilitlenir. Böylece cüzdanın bir tarafındaki iplik kopsa bile diğer kısımdaki kilit sökülmeyecektir. 

El yapımı deri cüzdan

Hiçbir AVM'de ya da moda markalarda el dikişiyle üretilmiş çanta/cüzdan bulamazsınız, hatta çoğunlukla gerçek deriden ürün bile bulamazsınız. Çünkü ömürlük ürün üretmek hem maliyetli ve zahmetli hem de ticari olarak mantıklı değil. Evet, bu alemin delisiyiz biz :)