Versatil Kalem - Uçlu Kalem Nasıl Seçilir?

Versatil Kalem Rehberi
Versatil kalem nedir? Aslında hepimizin bildiği uçlu/basmalı kalem olarak bildiği mekanizmalı kalemlerdir. Nam-ı diğer uçlu kalem, basmalı kalem, mekanik kalem ya da portmin olarak da bilinir. Uçlu kalemlerin mekanizması temel olarak ikiye ayrılmaktadır; ya sadece ucu tutan ya da hem ucu tutup hem de ilerletenler.

Uçlu kalem seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Uç sertliği ve çapı
  • Kalemin malzemesi
  • Tasarım
  • Fiyat

Uç Sertliği ve Çapı
Kullanılan uçlar çoğunlukla grafittir. Uç sertliği yoğunluğuna göre değişir. Kurşun kalemlerdeki gibi, Avrupa'daki üreticilerin kullandığı H, F, B harfleriyle ifade edilen renk ve sertlik derecelerine sahiptir. Sertliği grafite katılan kil ile ayarlanır. Kil miktarı arttıkça renk açılır ve sertleşir. Yazı için genelde HB tercih edilir. B, 2B olanlar daha çok el çizimi için kullanılırken, teknik çizimler için H,2H tercih edilmektedir. Bu uçların çapları 0.2 ile 5.6 arasında değişse de en çok kullanılanlar 0.5 ve 0.7 ve 0.9 dur. Detaylı işlerde kullanılan küçük çaplar daha keskin ve temiz çizerken, daha geniş çaplılar kalın çizer.

 

Kalemin Malzemesi
Genellikle ya seri üretim plastikten ya da kaliteli ve sağlam metalden imal edilir. Bazı kalemlerin dışı metal olsa da iç mekanizması ya da bazı parçaları plastikten üretilmektedir. Ahşapla birleştirilen modeller de mevcuttur. Ancak tamamı metalden üretilen kalemler uzun ömürlü ve düşmelere karşı daha dayanıklıdır. Çoğunlukla öğrenciler daha ucuz olduğu için plastik tercih etse de; sanatçılar, mimarlar gibi profesyoneller yoğun kullanıma dayanıklı, en azından bir kısmı metal olan kalemleri tercih ederler.

Tasarım
Çoğu tasarım bir çizgiyle hayat bulur. Tasarımın vazgeçilmezi olan kalemlerin tasarımı da alıcısını bulabilmek için bir o kadar önemlidir. Kendi göz zevkinize göre tercih ettiğiniz şık tasarım kalemler sizi, tutkunuzu ve tarzınızı yansıtarak potansiyel müşterilerinizin, çalışanlarınızın, sosyal çevrenizin üzerinde önemli bir etki bırakacaktır.

Fiyat
Tamamen bütçe meselesi olsa da ne kadar çok para verirseniz o kadar iyi kalem alacağınız anlamına gelmemektedir. Bazen marka değeri için, bazen tasarımı için, bazen malzeme kalitesi için, bazen işçiliği için bu bedel ödenmektedir. Bu sebeple fiyat kalem tercihinde tek başına bir kıstas değildir.

Versatil Kalem Tavsiyesi

Scrikss Graph-X
Yerli bir marka olan Scrikss’in özel serilerinin dışında en bilinen ve en ucuz kalemlerinden olan Scrikss Graph-X serisi nikel kaplama metal gövdesi ile çok tercih edilenler arasındadır.

 

Lamy Safari
Plastik olsa da Lamy kalitesi ve sadeliğini görebildiğiniz bir kalem. Metal klipsli, temizleme iğneli silgisi olan ve çok çeşitli renk seçeneklerine sahip bir modeldir.

 

Rotring Rapid Pro
Bir Alman kalitesi olan Rotring, birçoğumuzun kullanma fırsatı bulduğu dayanıklı kalemler üretmektedir. Rapid Pro serisi iç mekanizması metal olmasa da gövdesi metal olduğu için dayanıklı bir kalemdir. 2mm olanların tepesinde ucu sivrilmek için kalemtıraş vardır. Yazmak, eskiz yapmak ve çizmek için uygun bir kalemdir.

 

Lamy 2000
Fiberglas ve paslanmaz çelikten mat dokulu bir gövdeye sahiptir. Sade ve fonksiyonel tasarımıyla günlük kullanım için idealdir.

 

Kaweco Sketch Up Gold
Farklı malzeme seçenekleriyle kalitesinden ödün vermeyen, klasikleşmiş sekizgen gövde tasarımıyla öne çıkan bir Alman markasıdır. Alışılagelmiş kalemlere göre kısa olsa da ideal bir boya sahiptir. Eskiz ve çizim için ideal bir kalemdir.

 

Graf Von Faber Castell Intuition Platino Grenadilla
Birçoğumuzun kullanmış olduğu Faber Castell kalemlerin özel serilerinden oluşan Graf Von Faber Castell’in Intuition Platino Wood koleksiyonundandır. Ahşabın sıcaklığının platinin zarafetiyle buluştuğu Grenadilla modeli hafif konkav yapısı sayesinde parmaklar arasına rahatça oturmaktadır.

 

Montblanc Meisterstück Platin Kaplama Klasik Mekanik Kalem
Bir Montblanc klasiği olan efsanevi “Meisterstück” (başyapıt). Baş ve gövde kısmı siyah değerli reçineden imal edilmiştir. İkonik Mont Blanc amblemi baş kısmının üstünde yer almaktadır.

 

Kalemlerinizi nasıl taşıyıp sakladığınız da bir o kadar önemli. Dayanıklı dana derisinden üretilen el yapımı kişiselleştirilebilir kalemlik ve defter kılıfı modellerimiz tam kalemseverlere göre.

- Yanınızdan ayırmak istemediğiniz kalemleriniz için Kibele Kapaklı Deri Kalemlik
- Farklı farklı birçok kalemini yanından ayırmak istemeyenler için Rulo Kalemlik 
- Not defteri olmadan olur mu? Olmaz diyenlere A6 Defter Deri Kılıf Organizer