Tükenmez Kalem ile Jel Kalem Farkları

Günlük yaşantımızda sıkça kullandığımız kalemleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Söz uçar yazı kalır. Yazmak, not almak ne kadar önemliyse bu eylemi gerçekleştirdiğimiz kalemler de bir o kadar önemli. Çoğumuzun sıkça kullandığı tükenmez kalem ve jel kalemlerin farkını öğrenmek ister misiniz?

Mürekkep
Benzer mekanizmalara sahip olan tükenmez kalem ile jel kalem arasındaki en büyük fark mürekkebidir. Tükenmez kalemlerin mürekkebi yağ bazlı iken jel kalemlerin mürekkebi su bazlıdır ve dolma kalem mürekkebine benzerdir. Mürekkeplerin temel farklarına bakacak olursak;

  • Tükenmez kalem mürekkebi yağ bazlı olduğu için daha kalın yazar ve yapışkandır. Sayfada mürekkep lekesi bırakabilir.
  • Su bazlı mürekkepler daha akıcıdır ve yumuşak bir yazma deneyimi sunar.
  • Su bazlı mürekkepler kurumaya daha meyillidir.
  • Yağ bazlı mürekkepler daha uzun dayanır.
  • Tükenmez kalem mürekkebi alkollü yağ asidi karışımında çözülmüş boyadan (dye) oluşurken, jel mürekkep suda çözünen pigmentlerden oluşur. Ayrıca pigment içermesi renk seçeneğini arttırmaktadır. Boya-dye kimyasal olduğu için kağıdın üzerinde çözünürken, pigment sadece kağıdın yüzeyine tutunur.

Gövde
Kullanılan mürekkeplerin farklı olmasından kaynaklı farklılık gösterir. Tükenmez kalemlerin yağ bazlı mürekkebi, su bazlı mürekkepler kadar kurumaya meyilli olmadıklarından kapağa ihtiyaç yoktur. Ucu ya çevirmeli ya da basmalı bir mekanizma ile açılır. Jel kalemlerin ucu ise kurumasını engellemek için havayla temasını kesecek bir kapakla kapatılır.

Jel kalemlerimizi incelemek için tıklayınız.

Yazım
- Jel kalemlerin mürekkebi rollerball-pilot kalemler gibi canlı ve düzgün yazarken, kuruduktan sonra -tükenmez kalem gibi suya dayanıklıdır.
- Jel kalemle yazmak, tükenmezdeki gibi baskı uygulamak gerekmediği için daha rahattır.
- Jel kalemlerde ince uç mevcuttur.(0.5, 0.7 gibi). Standart tükenmez kalem ucu 1mmdir.
- Jel kalemler mürekkebinden dolayı daha düzgün ve koyu yazar.

Yazmak kalemle kağıdın kavuşması olduğu için kalem seçimleriniz kadar kağıdına da özen göstermelisiniz. Çok amaçlı kağıtlardan Rhodia, Clairefontaine, Moleskine veya butik markalardan Tomoe River tercih edilebilir. Kalemleriyle bildiğimiz Montblanc, Twisbi, Graf von Faber Castel markaların da defterleri mevcuttur.

Bu özel defterleriniz için defter hediyeli Arinna deri not defteri kılıfını incelemek için tıklayınız.

Sonuç olarak tükenmez kalemlerin de jel kalemlerin de artıları eksileri mevcuttur. Ancak genel değerlendirmede jel kalemler daha kullanışlıdır. Mürekkebi sayesinde kolayca yazabildiğiniz, tasarım olarak öne çıkan jel kalemlerimiz;

Pirinç Jel Kalem

Kişiselleştirilebilir Doğal Ahşap – Pirinç Jel Kalem