Saat Kayışı Seçme Rehberi

Durun tahmin edelim. Büyük ihtimalle kullandığınız saatin deri kayışı çatladı, parçalandı ya da koptu. Sonra yerine yenisini (replacement) aldınız ve muhtemelen 2 yıl içinde (ya da daha kısa sürede) o da yıpranıp parçalandı. Maalesef fabrikasyon üretilen kayışların performansı bu kadar oluyor. Oysa gerçek deriden üretilen el dikişi bir kayış, özenli bir şekilde kullanılırsa yıllar boyu sağlam kalır.

Yeni bir kordon almaya karar verirken tarz, materyal vb. birçok faktör kafanızı karıştırabilir. Satın alma işlemine geçmeden önce içinize sinen bir seçim yapabilmeniz için değerlendirmeniz gereken kriterleri aşağıda derledik. 

Saat kordonu seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörler şunlardır:

  • Kullanım amacı
  • Kullanım alanı ve fiziksel koşullar 
  • Kıyafet tercihleriniz ve saatin tarzı

Saatime en uygun kayışı nasıl seçerim?

Farklı saatlerin farklı tasarımları ve tarzları vardır. Aynı şekilde, saat kayışlarının da. Bu sebeple, farklı tarzdaki kayışlar farklı saat türleriyle çok farklı şekilde eşleşir. Örneğin, şık bir takım elbise saatini bir NATO kayışla kombinlediğimizde birlikte çok iyi görünmeyebilirler. Çünkü bir NATO kayışının sportif yapısı, bir takım elbise saatinin zarif stiliyle pek de uyumlu değildir. (Takım elbisenin altına Converse giymek gibi, bazen zıtlıklar dikkat çekici olabilir elbette) Buna göre, saatinizin gündelik kullanıma mı yoksa daha şık kullanıma mı uygun olduğunu belirleyerek başlayabilirsiniz. Ardından aşağıda yer verdiğimiz farklı kayış modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. 

Saat Kayışı Modelleri

Deri kayış almaya karar verdiğinizde karşınıza çok çeşitli seçenekler çıkabilir. Her kayış türünün kendine özgü özellikleri vardır ve belirli saat türleri ile farklı uyumları vardır. Sizler için aşağıda en popüler modellere değindik.

NATO Kayışlar

NATO kayışları, dayanıklı ve çok yönlü bir seçenek arayanlar için popüler bir seçimdir. Bu kayışlar, tek parça deriden yapılmıştır ve kolayca ayarlanarak saate uyum sağlar. Takması ve çıkarması oldukça pratiktir. Sportif, askeri ve gündelik bir görünüm isteyenler için harika bir seçimdir ve farklı saat stilleri ile iyi uyum sağlar.

Bund Kayışlar

Geleneksel ve askeri bir tarz oluşturmak isterseniz Bund kayışları inceleyebilirsiniz. Peki Bund stilinin oldukça pragmatik bir kökeninin olduğunu biliyor muydunuz? Tartışmasız en sıra dışı kayışlardan biri olan Bund kayışlar, II. Dünya Savaşı sırasında Alman pilotların kullanımı için tasarlanmıştır. Savaş uçaklarının çarpışması durumunda yükselen sıcaklıktan veya yüksek irtifalarda oluşan ani sıcaklık düşüşlerinden pilotların cildinin zarar görmemesi amacıyla kullanılmıştır. 

Bund parçası, saat kasası ile cilt arasında ekstra bir katman oluşturur ve özellikle sıcak bir bilek hissi verir. Yaz mevsimi için çok ideal değildir. Hantal bir görünümü vardır. Daha çok büyük saat kasaları ve kalın bilekli kişiler için uygundur. Bununla birlikte, sağlam, kendine özgü görünümü ile Bund kayışı kesinlikle dikkat çeken ve kendinden bahsettiren bir kayıştır. 

Tek Katlı Minimal Kayışlar

Tek katlı minimal kayışlar, şık ve modern bir görünüm arayanların popüler tercihidir. Bu kayışlar tek kat deriden yapılmıştır. Hem sade hem de zarif bir tasarıma sahiptir. Minimalist bir görünüm isteyenler için harika bir seçimdir ve farklı saat stilleriyle uyumludur. 

Çift Katlı Özel Yapım Kayışlar

Özel yapım kayışlar, gerçekten benzersiz bir görünüm isteyenler için harika bir seçimdir. Bu kayışlar sipariş üzerine yapılır ve özel isteklerinize göre kişiselleştirilebilir. Eşsiz bir görünüm isteyenler için harika bir seçimdir ve çeşitli saat stilleriyle uyum gösterir.

Çift Dolama Kayışlar

Çift dolamalı kayışlar, farklı ve şık bir görünüm arayanlar arasında popüler bir seçimdir. Bileği iki kez saran estetik bir tasarıma sahiptir. Alışılagelmişten farklı bir görünüm isteyenler için harika bir seçimdir ve farklı saat stilleriyle iyi uyum sağlar. İnce bilekler için oldukça idealdir. 

Kullanım alanı ve fiziksel koşullara göre kayış seçimi

Saat kayışları aynı zamanda sizin ilgi alanlarınız hakkında diğerlerine bir fikir verir. Kıyafetlerinize benzersiz bir estetik dokunuş katar ve kombininizi tamamlar. Her tarza veya duruma uygun bir saat kayışı mutlaka vardır. Yaptığınız aktiviteleri, yansıtmak istediğiniz tarzı ve halihazırda sahip olduğunuz aksesuarlarınızı düşünün. Tüm bunlar kayışınızı seçerken size birçok ipucu verecektir.

İşlevsel bir kullanım istiyorsanız, ilk önce sahip olduğunuz saatin türünü ve hangi amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Dalış, yarış, uçuş, yelkencilik, askeri kullanım veya diğer macera odaklı aktiviteler arasından seçim yapabilirsiniz. Özellikle zorlu bir aktivitede bulunuyorsanız ve saatiniz önemli ölçüde dış etkenlere maruz kalıyorsa, seçim yaparken kayışın dayanıklılığı oldukça önemli bir kriterdir. Dağcılıkla uğraşıyorsanız özel yapım deri kayışların çevre şartlarına oldukça dayanıklı bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Paraşüt sporuyla ilgileniyorsanız, saatinizin uçuş esnasında bileğinizden düşme ihtimalini minimuma indirmek için NATO deri kayışları tercih edebilirsiniz. Daha sakin bir spor olan satranç sporuyla ilgileniyorsanız, tarz sahibi bir saat-kayış kombiniyle rakibinizin dikkatini dağıtabilirsiniz. 😊 

Suyla temasa uygun olan dalgıç saatleri için su temasına dayanıklı bir kayış gereklidir. Metal, silikon, naylon vb. seçenekler bu tarz aktivitelere uygundur. Ancak su ve ter içeren aktiviteler için deri pek de uygun bir seçenek değildir. Bunun dışında deri kayışların çoğu ortama uygun olduğunu ve dikkat çektiğini söyleyebiliriz. 

Farklı kullanım alanına sahip saatler genellikle kendi tarzlarıyla uyumlu kayış stilleriyle mükemmel bir uyum yakalar. Geniş renk yelpazesi ve farklı doku seçenekleriyle tarzınıza ve kullanım amacınıza uygun bir deri kayış mutlaka bulabilirsiniz. Eğer akıllı saat kullanıyorsanız neredeyse tüm kayış modellerinin saatinize uygun olduğunu söyleyebiliriz. Tarz konusunda kararsız kaldıysanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Saatinizin fotoğrafını instagram adresimize mesaj olarak göndermeniz yeterli olacaktır. 

Saatim hangi renk kayışla daha iyi görünür?

Saatiniz için nasıl bir görünüm istediğinizi belirledikten sonra, renk seçimine geçebilirsiniz. Omega Speedmaster, Panerai veya Rolex Submariner gibi sade bir tasarıma ve siyah/bej kadrana sahip tek renkli bir saatiniz varsa, çok fazla seçeneğinizin olduğunu söyleyebiliriz.

Kadranın (hatta saat kasasının) renkleri ve kayışın ana malzemesi, seçiminizi etkileyecek ana faktörlerdir. Bu detaylara göre hangi rengin hoşunuza gideceğini belirleyebilirsiniz. Eğer farklı bir tarz denemek isterseniz, saatinizdeki kırmızı saniye ibresinin kayışınızın dikiş rengiyle uyumlu olduğu bir kombin önerebiliriz. 

Bileğime en uygun saat kayışı ölçüsü nedir?

Bu önemli bir noktadır. Genişlik ve uzunluk olarak iki ayrı ölçüyü dikkate almak gerekir.

Öncelikle genişliği ele alalım. Saatinizin boynuz genişliğini milimetre cinsinden ölçün. Çoğu erkek saati 18mm, 20mm ya da 22mm standart genişliğindedir. 19mm gibi pek yaygın olmayan ölçüler ise bazı vintage saatlerde karşımıza çıkabilir. Geniş bileklere uygun olan büyük kasalı Panerai saatler ise 24mm ya da 26mm boynuz genişliğinde olabilir.

Daha sonrasında kayış uzunluğunu ele alabiliriz. Bileğinizin çapını ölçebilirsiniz ya da zaten halihazırda severek kullandığınız kayışınızı ölçebilirsiniz. Ya da ince uzun bir kağıt yardımıyla bileğinizi ölçebilirsiniz. Kayışın özelliklerini içeren açıklamalarda genellikle uzunluk bilgisini bulabilirsiniz. Kayışınızın saatle birlikte harika görünmesi için bileğinizde sıkı ya da gevşek durmamalıdır. İdeal olan bileğinizle kayış arasında bir parmak boşluk bulunmasıdır. Bileğinize uzun gelen kayışa ek bir delik açmak hızlı bir çözümdür ancak her zaman en iyi çözüm değildir. Bu sebeple bileğinizin ölçüsünü net almanızı ve buna göre sipariş oluşturmanızı tavsiye ederiz.

El yapımı saat kayışları pahalı mıdır?

İnce işçilikli ve kaliteli bir saate sahip olmak maddi açıdan külfetlidir ancak kordonu değiştirmek çok da fazla bir maliyet gerektirmez. Saatinizin havasını değiştirmek için belirli aralıklarla kullandığınız kayışı değiştirebilirsiniz. Özellikle NATO kayışlar hem popüler hem de özel yapım kayışlara nazaran daha uygun fiyatlıdır. Takması ve çıkarması son derece kolaydır. Saatinizin piminin çıkarak bileğinizden düşmesi ihtimalini en aza indirir.

Ancak; şık, dayanıklı ve ince işçilikli bir kayış için daha fazla para harcamaktan çekinmemenizi tavsiye ederiz. Birçok saat meraklısı, yüksek kalitede bir kayışın basit ve ucuz bir saatin görünümünü ve hissini nasıl değiştirebildiğini bilir. Saat kayışı koleksiyonumuzdan hem saatinize hem de bütçenize uygun bir seçim yapabilirsiniz.

Saat kayışı koleksiyonumuzda farklı tarzda derilere yer veriyoruz. 

Saatinize sadece deri kayışların yakıştığını düşünüyorsanız; antik efektli, süet, nubuk, saffiano gibi çok farklı deri seçenekleri arasından yine bir seçim yapmanız gerekecektir. İster günlük kullanım için ister iş için olsun, deri saat kayışları çok yönlü kullanıma sahiptir ve istediğiniz gibi kişiselleştirilebilir. 

Ürünlerimizde kullandığımız derilerin özelliklerini ve kullanım alanlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. 

Saffiano deri serisi, ünlü Prada çantalarının yapıldığı materyalden üretilmektedir. Diğerlerine nazaran pahalı bir materyaldir. Derinin üst yüzeyinde plastik içerikli bir kaplama yer alır. Bu sayede suya oldukça dayanıklıdır, temizlemesi kolaydır ve çizilmez. Saffiano serisinde yer alan kayışlar daha çok “dress watch” olarak tabir edilen şık saatlere yakışır. Takım elbiselerle harika bir uyum yakalar.

VegTan deri serisi ise bitkisel tabaklanmış deriden yapılmış kayışlardır. (Krom tabaklanmış ve bitkisel tabaklanmış derilerin ne olduğuna ve farklarına sürdürülebilirlik yazımızda değinmiştik, buradan okuyabilirsiniz.) Bu deriler bitkisel içeriklerle tabaklanır, yapımı zahmetli olduğu için maliyetlidir. Oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Canlı renk seçeneklerine sahiptir. Her bir renk saatinizin havasını değiştirir ve dikkatleri üzerinize çeker. Yaz günleri için ideal bir seçimdir.

Antik deri serisi ise krom tabaklanmış deriden yapılan kayışlardır. Bu deride alt ve üst katmanlarda renk tonları farklıdır. Deri bu sayede çizilmeye müsait antik/eskitilmiş havasını yakalar. Gerçek deri hissini bu kayışlarda sonuna kadar hissedebilirsiniz. Kullandıkça kendine has bir doku (patina) kazanır ve güzelleşir. Pirinç, bronz, vintage tarzda ve eskitilmiş metal kasası olan saatleriniz için harika bir tamamlayıcıdır. Ayrıca Apple Wactch gibi akıllı saatlerle de karşıt bir uyumu vardır. Takıldığı saatin havasını değiştiren güçlü bir karakteri vardır.

Son olarak, kullanılan malzemeler üründe büyük bir fark yaratır. Bu, yalnızca kayışın yapıldığı malzeme için değil, aynı zamanda saat tokası gibi aksesuarlar için de geçerlidir. Metal aksesuarlarda en kaliteli metallerden 316L paslanmaz çelik kullanıyoruz. Finisajını da fırçalı (yarı-mat) ya da mat siyah kaplama olarak yapıyoruz. Bunun dışında elbette saatinizin orijinal tokasını da kullanabilirsiniz.

Özetle;

Deri saat kordonları en dayanıklı ve en konforlu aksesuarlardandır. Bununla birlikte, bugün piyasada birçok farklı türde ve stilde deri kayış bulunmaktadır. Farklı malzemeler farklı seviyelerde konfor ve dayanıklılık sağlayabilir. Bu nedenle hangi malzemelerin sizin için en iyi seçenek olduğunu belirlerken iyi bir araştırma yapmalısınız. Ayrıca uzun süre kullanacağınız için hem şık hem de dayanıklı olan kayışları tercih etmek her zaman için daha iyidir. Eğer akıllı saat kullanıyorsanız tüm kayışları adaptörle birlikte saatinize uyumlu hale getirebilirsiniz.

Sahip olduğunuz tek saati, farklı kayış seçenekleri sayesinde bir saat koleksiyonunuz varmış gibi gösterebilirsiniz. Her bir saat kordonu, saatinize farklı bir hava katar. Özel ölçü, renk, dikiş rengi gibi kişisel istekleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.