Dolma Kalem Rehberi & Alacaklara Öneriler
Dolma kalemler aslında oldukça basit objeler. Uç, ucu tutan bir gövde ve mürekkebi tutan bir hazneden oluşur. Tabi ki bu üç parçadan ibaret değiller ancak bu üçü çalışmasını sağlayan temel parçalardır. Bu kadar basit olmasına rağmen yarattığı etki ve çeşitliliği inanılmaz değil mi? İmza kalemi olarak tercih edilmeleri boşuna değildir belki de.
Koleksiyonluk Kalem Tavsiyeleri
- Graf Von Faber Castell Guilloche
- Pelikan Siyah Versatil Kalem M400
- Parker Sonnet Dolma Kalem
- Montblanc Meisterstück 146
- Roarcraft Pirinç Özel Yapım Jel Kalem
- Montblanc Frederic Chopin Dolma Kalem
- Pelikan Souveran M800 Dolma Kalem
Kalem tavsiyesi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdi fiyat ve performansını etkileyen tüm parçalara bir göz atalım. Böylece kalem seçerken size ne kadar uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacak bir rehber oluşturalım. Kalemler aynı üreticiden çıksa bile malzemesi, ucu, boyutu birbirinden farklı ve çeşit çeşittir. Amacımız şunu gidin alın değil, özgür iradenizle alacağınız, zevkinize en uygun olan dolma kalemi bulmanızı sağlamak.
Uç - Nib
Kalemin ucu yazma deneyiminizi ve yazınızın nasıl göründüğünü etkiler. El yazınıza karakter verirken, el yazınızı eşsiz ve size özel kılar. Uç ne kadar değerli metalden yapılırsa işçiliği o kadar artar ve daha yumuşak yazım hissi verir. Daha çok ucuz kalemlerde görülen metal uçlar, her ne kadar iyi yazsa da, altın/titanyum uçlar kadar esnek ve yumuşak değildir. Hatta bazı ucuz metal uçlarda baş kısmı olmadığı için kargacık burgacık yazmanıza sebep olur. Ucun şekli ve boyutu fiyatı arttırabilir.
Uç kalınlıkları temelde ince (F), orta (M) ve geniş(B) olarak ayrılmaktadır. Bunlardan daha ince ve daha kalınları da mevcuttur. Ayrıca ucun ebat olarak daha büyük olması da daha fazla malzeme harcandığı için fiyatı arttırır.
Damak - Feed
Kartuştan aldığı mürekkebi kalemin ucuna ileten parçadır. Tarak gibi görünen kısımları mürekkebin hareketi için önemlidir. Malzeme olarak ebonit ya da petrol veya kömür türevi bir malzemeden çoğunlukla yekpare olarak yapılır. Maliyet düşürmek için plastik olanları da kullanılmaktadır. Ancak ebonit olanlar, mürekkebin daha iyi akmasını ve uca tam oturduğu için yazım kolaylığı sağlar. Genellikle opsiyonel olmadığı için tercih ederken dikkat etmelisiniz.
Gövde Malzemesi
Dolma kalemlerin en göz önündeki özelliği olan gövde malzemesi, fiyata en çok etki eden özellik olabilir. Bir kalemin tek renk plastik gövdelileri en ucuzuyken; buna biraz renk, parıltı, yaldız ekleneni bir tık daha pahalıdır. Metal olanlarla plastik arasında kalitenin yanı sıra bariz bir fiyat farkı da vardır. Örneğin, Kaweco AC Sport alüminyum(90.17€) modeliyle Kaweco Skyline Sport(17.45€) plastik modelini kıyaslarsak, Kaweco AC’nin yaklaşık olarak 4 kat daha fazla olduğunu görebiliriz. Plastikle alüminyum arasında böyle bir fark varken, çok daha değerli veya nadir bulunan bir malzemenin fiyatı ne kadar arttırabileceğini tahmin ediyorsunuzdur.
Bir de maki-e ile işlenmiş özel üretim Namiki marka kalemleri düşünün. İnanılmaz güzel, sanat eseri niteliğindeki bu kalemler, değerli zanaatkarlar tarafından altın, gümüş ve mücevher tonları ile süslenmiş, giriftli lake tasarımları ile bezeli ve elle işlenmiştir.
(Maki-e; altın, gümüş toz ve pullarının, renkli pigmentlerin yanı sıra ince sedef şeritlerle de süslemeler yapılan lakeyi, çoklu katmanlarla dekore eden asırlık bir Japon lake işleme sanatıdır.)
Ebat
Genelde kalem ne kadar büyükse o kadar pahalıdır. Çünkü büyük kalemlerin çoğu markaların amiral gemisidir. Bu kalemlerin gövde malzemeleri çok kaliteli, değerli metallerden üretilen uçları büyüktür.
Ancak tabi ki bu genellemeye bakarak en büyüğü en iyisi yanılgısına düşmeyin; malzeme kalitesi, ucu, işçiliği de mutlaka göz önünde bulundurun.
Marka
Bir kalemin markası da fiyatta önemli bir etkendir. Bazılarının ismi statü göstergesi iken, bazılarının ismi kalite ve güvenilirliktir. Aklınıza hangi kalemler geliyor?
Dolum Sistemi
Kartuş, dönüştürücü, sıkma(squeeze), piston, vakum olarak ayrılmaktadır. Kullan-at olan kartuş en sık kullanılan ve en pratik olandır. Dönüştürücü ise kartuşa benzerdir ancak sahip olduğu mekanizma ile tekrar kullanılabilmektedir. Sıkma en eski dolum sistemidir. Yumuşak kısmı sıkılıp bırakılınca mürekkebe daldırılan uçtan mürekkebi emer. Piston, mekanizması sayesinde mürekkebi alır ve geniş haznesine doldurur. Şırınga gibi çalışır. Önce havası boşaltılır sonra mürekkebe daldırılıp mekanizması sayesinde mürekkep çekilir. Vakum da ise önce içi hava doldurulur, mürekkebe daldırdıktan sonra içindeki hava boşaltır ve böylece mürekkep dolmaya başlar.
Pelikan M205 Dolma Kalem – Piston Sistemli
Kaweco AC Sport Dolma Kalem M – Kartuşlu
Eşsizlik
Markaların özel serileri, kişiye özel yapılan kalemler, el yapımı olanlar o kalemleri eşsiz kılmaktadır. Bu eşsizlik de haliyle fiyatları yükseltmektedir.
İhtiyaca Özel Kalemlikler
Yazma deneyimini derinleştiren, hissi güzel dolma kalemlerinizi koruyacak kalemlik modellerimize göz atmak için;
- Tek kalem için tasarlanan, çalışma masanıza çok yakışacak dikişsiz kalemlik
- Dolma kalem koleksiyonu için 6'lı Deri Kalemlik
- Yanınızdan ayırmak istemediğiniz kalemleriniz için Kibele Kapaklı Deri Kalemlik
- Farklı farklı birçok kalemini yanından ayırmak istemeyenler için Rulo Kalemlik
dolma kalem · kalem rehberi · kalem tavsiyesi · kalem tutkusu · kartuş piston · kaweco · montblanc · Namiki · Pelikan ·