Deri ürünlerdeki leke ve izler nasıl giderilir?
Deri ürün kullanmak oldukça keyifli ve prestijlidir. Ancak bakım ve temizliği de özen ister. Derideki lekelerin nasıl giderileceğine değinmeden önce, deri hakkında öncelikle birkaç hatırlatma yapalım.
Deri doğal bir üründür. Derinin her yerinin eşit dokuya sahip olmaması normal bir durumdur. Derisi kullanılan hayvanların bulunduğu ortama bağlı olarak ciltleri farklı hasarlar almış olabilir. Böcek ısırmaları ve gelişmeye bağlı doku hasarlarının olması olağandır. Bu izler derinin doğal ve benzersiz olduğu anlamına gelmektedir. Biz yine de derilerin en düzgün kısımlarını kullanmaya çalışırız. Doğal deri pürüzsüz görünmeyebilir ve kullandıkça kendine has güzel bir doku(patina) kazanır.
Peki bazı deriler nasıl oluyor da pürüzsüz ve kusursuz yüzeye sahip oluyor?
Evet mümkündür ancak bu işin hilesidir. En kaliteli olan üst tabakayı (cilt) değil de traşlanmış alt tabakadaki derileri kimyasallarla kaplayarak istediğiniz yüzeyi elde edebilirsiniz. Elbette bu ucuz deriler uzun ömürlü olmaz.
Deri çizilmeye müsaittir. Kullandığımız derinin üst yüzeyinde sentetik bir kaplama olmadığı için çizilmesi gayet doğal bir durumdur. Ve bizim kullandığımız antik tarz derilerde istenen bir efekttir. Belli aralıklarla deri bakım kremi kullanmak bu çizikleri giderecektir ancak tavsiyemiz deriyi doğal halinde bırakmanızdır.
Deri doğal bir malzeme olduğu için su temasından etkilenebilir. Bu sebeple ürününüzü nemli ortamlardan uzak tutmanızı tavsiye ederiz. Suyla temas ettiğinde deri yüzeyinde küçük kabarmalar ortaya çıkabilir. Kurudukça bu lekeler büyük oranda kaybolsa da izleri kalabilir. Derinin su geçirmez bir malzeme olmadığını hatırlatmak isteriz.
Deri kuruması için kendi haline bırakılmalıdır. Deri ürünlerinizi radyatör, kalorifer ve saç kurutma makinesi gibi direkt ısı kaynaklarından uzak tutmalısınız. Eğer deri çok fazla kurumuşsa nemlendirmek için deri bakım kremi uygulayabilirsiniz. Deri ürününüzü kullanmadığınız süre boyunca nemli, aşırı sıcak ya da soğuk ortamlardan uzak tutunuz.
Süet deriler konusunda ekstra dikkatli olunmalıdır. Bu tür deri ürünlerin iyi görünümünü koruması için düzenli olarak bakım uygulanması gerekir. Su geçirmeyi önleyici spreyler aynı zamanda süetin renginin canlı kalmasına yardımcı olur. Bu ürünleri sudan olabildiğince uzak tutmalı ve belli aralıklarla koruma spreylerini uygulamalısınız.
Deri cüzdan bakımı nasıl yapılır?
Deri Üzerinde Oluşan Leke ve İzler
Su, yağ ve kir lekeleri günlük hayatta çok sık karşılaşılan lekelerdir. Bir de mürekkep lekesi gibi inatçı lekeler vardır. Şimdi farklı senaryolar için çözümlere göz atalım.
Su lekesi
Deri ürünlerin su ile temas etmesi oldukça muhtemeldir ve su iz bırakır. Örneğin yağmurda ıslanması durumunda mümkünse elinizi ıslatın ve damlaların bulunduğu deri yüzeyini nemlendirin. Böylece deri ürününüz kuruduğunda homojen olarak kuruyacak ve leke izi görünmeyecektir. Ardından yüzeye deri bakım kremi uygulayabilirsiniz.
Yağ ve pas lekesi
Deri yağları çok sever ve hemen içine çeker. Bu yüzden deriden zeytinyağı, makina yağı gibi izlerin çıkarılması için en önemli şey anında müdahale etmektir. Bulaşık deterjanını ya da arap sabununu su ile karıştırın ve mikrofiber bezi bu suya daldırın. Bezi sıkarak fazladan suyunu alın. Nemli bezi kullanarak yağ lekesini yuvarlak hareketlerle ovalayın. Deterjanın içindeki yağ çözücüler deriyi kurutarak esnekliğini kaybetmesine sebep olabilir. Bu nedenle derinin yağ dengesini koruması için deri bakım kremi uygulayabilirsiniz.
Süette oluşan lekeler
Eğer süet kuru haldeyse herhangi bir silgiyle temizleyebilirsiniz. Hafif baskı uygulayarak lekeyi silmeye başlayın. Leke çıktıktan sonra süet fırçası yardımıyla fırçalayarak derinin tüylerini kabartın. Eğer leke hala çıkmadıysa beyaz sirke kullanarak temizleyebilirsiniz. Temiz bir beze beyaz sirkeyi damlatın ve lekenin üzerine sürtmeye başlayın. Süet ürününüzü kendi halinde kurumaya bırakın ve kalan diğer lekeleri çıkartmak için fırçalamaya devam edin.
Mürekkepli kalem izleri
Deriden temizlemesi en zor lekelerden biri mürekkepli kalem izleridir. Mümkün olduğunca deriye zarar vermeden çıkarmaya çalışın. Sirke-süt karışımı ile silmek bu yöntemlerden biridir. Bir başka çözüm olarak ise derideki izi silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz.
Daha riskli bir çözüm olarak kolonya/alkol/aseton gibi çözücü sıvılar kullanılabilir ancak bunlar deri yüzeyine zarar verecektir. Deri cildindeki boyayı kaldırabilir, rengini ağartabilirsiniz. sonrasında uygun bir boya ve cila ile bu farkı kapatmanız gerekir. Ne yaptığınızdan emin değilseniz bu yöntemi tavsiye etmeyiz.
Deride renk Değişmesi – Patina
Deri ürünlerin zamanla (aylarca/yıllarca kullanımıyla) cilt yüzeyinin kararması mümkündür. Bu farkı en iyi cüzdanların iç ve dış kısımlarındaki renk farkına bakarak görebilirsiniz. Bu duruma patina adı verilir ve istenilen bir özelliktir. Ürün doğal olarak cilalanmış gibi görünür. Patina alan bir deri ürünü hiç bir şekilde ilk kondisyonuna döndüremezsiniz (zaten gerek de yoktur) ama daha homojen bir görüntü için “arap sabunu” kullanabilirsiniz. Bezelye büyüklüğünde bir miktarı bir bez yardımıyla deriye yuvarlak hareketlerle uygulayın ve temizleyin. Ardından derinin yağ dengesini koruması için deri bakım kremi uygulayabilirsiniz.
Dezenfektan izi
El dezenfektanları alkol içerdiği için deri yüzeyine zarar verebilir, renginin değişmesine sebep olabilir. Bu sebeple dezenfektanlar konusunda dikkatli olmanızı ve ürününüzü dezenfektanlı içeriklerden uzak tutmanızı tavsiye ederiz. Alkollü sıvının derinin üzerine dökülmesi durumunda bölgeyi ıslak bez ile baskı uygulamadan nemlendirin. Mümkün olduğunca alkolü seyreltip etkisini azaltmaya çalışın. Bu esnada baskı uygularsanız deri üzerindeki cila ve boyaya zarar verebilirsiniz. Deriyi kendi halinde kurumaya bırakın ve sonrasında deri bakım kremi ile yağ bakımı yapın.
Evde bulunan malzemelerle ve deri ürünlerin temizliği nasıl yapılır?
Deriyi temizlemek için evinizde bulabileceğiniz en ideal malzeme arap sabunudur. Arap sabunu yoksa pH dengesi insan cildinde kullanmaya uygun olan herhangi bir sabunla temizleyebilirsiniz. Temiz ve hafif nemli bir beze çok çok az miktarda sabun alın. Bu bezi kullanarak deriyi dairesel hareketlerle nazikçe temizleyin ve kurumaya bırakın. Ardından derinin nemini geri kazanması için deri bakım kremi uygulamayı ihmal etmeyin.
- Eşit oranda karıştırılan su ve beyaz sirke ile temizleyebilirsiniz.
- Limon suyu da iyi bir temizleyicidir. Limonu ikiye keserek lekeler üzerine uygulayabilirsiniz.
- Bebek şampuanı da pH açısından dengeli olduğu için, deriyi temizlemede oldukça elverişlidir.
- Derideki yağ izlerini temizlemek için mısır nişastası çok iyi bir seçenektir. Leke üzerine dökün ve birkaç gün geçtikten sonra yumuşak bir fırçayla fırçalayın.
- Deriye işlemiş bazı kokuları gidermede karbonat kullanabilirsiniz.
- Bebek pudrası da iyi bir temizleyicidir.
- Deriye yapışmış sert bir maddeyi çıkarmak için buz kullanabilirsiniz.
Derideki yağ ve kir izleri nasıl giderilir?
Yağ lekelerinin üzerini mısır nişastası ile kaplayın. Bir ya da iki gece boyunca üzerinde bırakın. Daha sonra yumuşak bir fırça ile bölgeyi fırçalayarak nişastayı temizleyin. Gerekliyse nişasta işlemini tekrarlayın. Ardından nemli bezle temizleyin. Bebek şampuanı, arap sabunu ya da kesilmiş limon seçeneklerinden herhangi biri ile lekeyi ovalayın. Daha sonra tekrar nemli bez ile kalıntıları temizleyin. Sürecin sonunda nemlendirmek için deri bakım kremi uygulamayı ihmal etmeyin.
Eğer zorlu bir lekeyle karşılaştıysanız ve nasıl çıkaracağınız konusunda şüpheleriniz varsa ürün fotoğrafını bize göndererek danışabilirsiniz. Gerekirse ürünü bize gönderebilirsiniz. Roarcraft ürünlerinin bakımını ücretsiz olarak yapmaktayız.
çizik deri · deri · deri bakımı · deri lekesi · deri nasıl temizlenir · deri temizleme · deri temizliği · doğal deri · kir lekesi · mürekkep lekesi · su lekesi · tükenmez kalem · yağ lekesi ·