Deri ürünlerde su ve sıvı lekeleri nasıl giderilir?

Caddede yürürken bir anda yağmur başladı ve en sevdiğiniz çantanız yağmur damlalarına maruz kaldı. Ya da masaüstünde kullandığınız deri matınızın üzerine çay bardağı devrildi. Ya da altı ıslak olan bardağı deri matınızın üzerine koydunuz ve bardak izi ortaya çıktı. Böyle durumlarda ilk olarak ne yapmalısınız? 

Bu yazıda deri ürünlerde su lekelerinin nasıl oluştuğunu ve deriye zarar vermeden bu lekeleri nasıl etkili bir şekilde önleyebileceğinizi anlatacağız. 

Deri Islandığında Ne Olur?

Deri tabaklanırken gözeneklerinde esansiyel yağlar kalır. Bu yağlar derinin esnek ve dayanıklı olmasını sağlarken, deri suyla temas ettiğinde yağlar yüzeye doğru çekilir. Yüzeye çıkan yağlar derinin boyasının etrafında birikmeye başlar ve homojen görüntü kaybolur. Bu da su lekesi olarak adlandırılan harelerin oluşmasına sebep olur.

Esansiyel yağların yüzeye çıkması derinin liflerinin kurumasına sebep olur. Bu durumda müdahale edilmezse, kuruyan deri hassas ve kırılgan hale gelebilir. Deri bakım kremi ile gerekli bakımın yapılması gerekir.

deride su lekesi nasıl giderilir

Nasıl müdahale edilmeli?

Deriye su temas ettiğinde yapılması gereken ilk şey anında müdahale etmektir. Yüzeydeki su deri tarafından emilmeden müdahale edildiğinde büyük oranda başarı sağlanır. Öncesinde su geçirmez spreyler ve kremler uygulanmışsa suyun emilmesi gecikecektir.

Çoğu durumda, su lekeleri giderilebilir ancak ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi sonuç alınır. Kağıt havlu, peçete, mikrofiber havlu veya eski bir tişört kullanarak derideki suyun emilmesini önleyebilirsiniz. Bu aşamada yapılan müdahalenin ardından derinin yağ dengesinin korunması için bakım kremi uygulanmasını öneriyoruz. Doğal yağlardan oluşan bu krem derideki izleri giderirken rengini bir miktar koyulaştırabilir. Az miktarda ve gerektiğinde uygulanmasını tavsiye ederiz.

 

 Özetlemek gerekirse;

Leke oluştuğu an müdahale edin. Sıvı temasında mümkün olan en kısa sürede yumuşak bir bezle kurulayın. Fazla nemi olabildiğince gidermek için bölgeyi nazikçe merkezden başlayarak dairesel hareketlerle silin. Deriye baskı uygulamayın, aksi durumda deriye zarar verebilirsiniz. Buradaki amaç, lekenin bulunduğu bölgeyi nazikçe nemlendirmek ve dışa doğru ovalayarak lekeyi mümkün olduğunca seyreltmektir.

Derinin kuruyup çatlamasına izin vermeyin. Sahip olduğunuz ürünün deri türünü bilmeniz doğru bakımı yapmanızı sağlar. Süet derilerin ve cilt derilerin bakım süreçleri farklılık gösterir. Deriyi yumuşatmak ve küçük çizikleri gidermek için derinin türüne uygun yöntemleri uygulamalısınız. Deri üzerinde oluşan diğer leke ve izlerin nasıl giderileceğine dair detaylı blog yazımızdan  faydalanabilirsiniz. 

Unutmayın ki deri zaman içinde değişime uğrayan bir malzemedir. Doğası gereği deri ürünler patina adı verilen kendine has izler kazanır. Kullanılan tüm ürünler yıllar geçtikçe zengin bir patina geliştirecek ve özenle kullanıldığında daha da güzelleşecektir. Derinin yaşanmışlığının getirdiği izleri düzeltmeye çalışmak yerine geçirdiği değişimi keyifle izlemenizi öneririz. Her deri ürün sahibine göre şekillenir, şahsına münhasırdır. 

Sizde olan başkasında yok, O'na iyi bakın 😊