İdeal Bir Çalışma Alanı Nasıl Tasarlanır?

Çalışma masanızı yeniden düzenleyin

Pandemiyle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Bunlardan belki de en önemlisi çalışma düzenimizde olan değişiklikler. Artık evden çalışmak son derece normalleşmeye başlarken çalışma hayatının devrim yaşadığı bir gerçek. Ancak evden başarılı bir şekilde çalışmak bazen hem profesyonel hem de kişisel olarak zorlayıcı olabiliyor.

Çalışma alanınızda yaptığınız küçük değişikliklerin büyük fark yarattığını ve üretkenliği arttırdığını biliyor muydunuz?

Modern iş yaşamına uyumu desteklemeyi amaçlarken ideal sürüdürülebilir ofis düzeninin nasıl olabileceğine dair sizlere birkaç öneri hazırladık.

masa düzeni setup

Çalışma Alanınızı Düzenlemek

Masanızı özenli ve düzenli tutmak üretkenlik için iyi bir başlangıçtır. Yapmanız gerekenleri düzene sokmanıza ve zihninizi boşaltmanıza yardımcı olur. Evinizde bir çalışma alanı oluşturarak evdeki ofisinize profesyonellik katabilirsiniz.

James Clear’in yazdığı ve çok satanlar listesinde yer alan Atomik Alışkanlıklar kitabında bahsedildiği gibi farklı amaçlar için farklı alanlar oluşturmak, alışkanlık oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Bu alanın özel bir oda şeklinde olmasına gerek yok, sadece size özel bir alan olması oldukça yeterli. Çalışma masanızın olması tabii ki daha işlevsel olsa da yemek masasının bir ucu da ideal bir alan olabilir.

Çalışma alanınızdaki dekorasyonun önemini de eklemeden geçemeyiz. Dosyalar, organizerlar, kalemlikler, masa matı / mouse pad, her iş gününe özel hazırlanmış deri vale tepsileri vb. gibi düzenleyici malzemeler veya ev-ofis aksesuarları kullanabilirsiniz. Ek olarak, bir masa matı kullanmak hareket alanınızı arttırırken size profesyonel bir hava verir.

masa kablo
kablo toparlayıcı

Masaların kalabalık ve dağınık hale gelmesinin bir diğer temel nedeni de farklı cihazlardan gelen kabloların birbirine dolanmasıdır. Dijital çağda, kablo kullanmamak neredeyse imkânsız. Sonuçta bilgisayarınız elektrikle çalışıyor ve elektrik gücü kullanan başka masa aksesuarlarınız da olabilir. Kablolarınız kontrolden çıktıysa bilgisayar masanızı düzenlemek için ihtiyacınız olan tek şey şık bir kablo düzenleyicidir. Kablo toparlayıcı kullanarak dağınıklıktan kurtulabilirsiniz.

Çalışma alanınızın ergonomisi de oldukça önemlidir.

Ofiste geçen uzun bir günün ardından hiç boyun tutulması, ağrıyan omuzlar veya sırt ağrısı hissettiniz mi? Araştırmalar, uzun süre oturmanın aslında omurganıza, omuzlarınıza, sırtınıza ve boynunuza zarar verdiğini gösteriyor. Buna göre uzun bir iş gününden sonra hissettiğiniz rahatsızlığın çoğunun aslında çalışma alanınızın tasarımından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Yalnızca küçük değişikliklerle konforunuzu arttırabilirsiniz. Peki ideal çalışma ortamı nasıl olmalıdır?

Monitörün görüş açısı ve izleme mesafesi dikkat edilmesi gereken ilk unsurlardır.

Monitör, üst kısmı göz seviyesinden yüksek olmayacak şekilde doğrudan önünüze yerleştirilmelidir. Klavye doğrudan monitörün önünde olmalıdır, böylece sık sık başınızı ve boynunuzu çevirmek zorunda kalmazsınız.

Kötü görüş açıları, boyun ve omuzlarda rahatsızlığa yol açar. Monitörünüzü, yatay görüş hattınızın yaklaşık 15 derece altına yerleştirmek, vücudunuz için sağlıklı ofis ergonomisi oluşturmaya yardımcı olur. Bunun arkasındaki mantık, doğal görüş hattınızın 15 derece yukarısını ve aşağısını kaplayarak bu konumlandırmanın çalışma alanında kullanılan 30 derecelik göz hareketi etrafında merkez noktası görevi görmesini sağlamaktır.  

İzleme mesafesi ise gözleriniz ve ekranınız arasındaki boşluğu ifade eder. Yakın mesafedeki nesnelere odaklanmak için gereken kas kuvveti göz yorgunluğuna yol açar. Görüş mesafesi ne kadar kısaysa, uyumlanma ve yakınsama için harcanan kas gücü o kadar büyük olur. Uzaktaki nesnelere bakmanın göz yorgunluğu üzerinde çok az etkisi vardır diyebiliriz. En az bir kol mesafesi olması iyidir.

Kullandığınız sandalyenin ise rahat bir minderinin olması, kolçaklarının olması, koltuk yüksekliğinin ayarlanabilir olması, bel desteğinin yeterli olması, hareket edebilen ve dönebilen bir koltuk olması önemlidir.

Otururken ayaklarınız sarkmamalıdır. Ayaklarınız zemine rahatça ulaşmıyorsa bir ayaklık kullanmalısınız ya da klavyeyi ve sandalyeyi alçaltmalısınız.

masa monitor standı

Kullandığım ahşap ekran yükseltici ve deri masa matı.

Basit görünebilirler ancak çalışma alanınızdaki rahatınız için dünyalar kadar fark yaratacaktır. Ekran hizası önemlidir. Başlangıç olarak monitörünüzün altına birkaç kitap koyarak yükseltebilirsiniz, bu şekilde birkaç gün deneyin ve farkı görün. Birkaç gün sonra ahşap monitör standı edinmeyi düşünebilirsiniz :)

Son olarak, masanızda sadece ofiste olmasını istediğiniz şeyleri bulundurmalısınız. Mümkünse en sık kullandığınız eşyaları kolunuzun ulaşabileceği bir yere koyun. Daha az kullanılan öğeler, çalışma alanınızı karıştırmamak için daha uzakta tutulabilir. Molada okuduğunuz bir kitabınız veya derginiz varsa, odanın diğer tarafında bırakın. İş saatlerinizi ve boş zamanlarınızı ayrı tutmalısınız.

Masanızda yer alan objeler konusunda seçici olmaktan korkmamalısınız. Bir obje kaliteli değilse, size keyif vermiyorsa, masanızda tutmayın.