Ufak Tefek Cinayetler: Bir Doğa Ölüyor
"Halbuki korkulacak hiçbir şey yoktu ortalıkta
Her şey naylondandı o kadar
Ve ölünce beş on bin birden ölüyorduk güneşe karşı."
Turgut Uyar'ın Geyikli Gece şiirindeki gibi naylondan artık doğa. Art craft hareketinin anlaşılmadığı sürece sanayileşmenin peşinden sürüklenmeye devam edeceğiz. İnsanoğlu güçlendikçe doğa zayıflıyor, ağaçlar beş on bin birden ölüyor..
Dünyamızın doğal kaynaklarını hunharca tüketmemiz sizi endişelendirmiyor mu?
Yediğimiz, içtiğimiz, satın aldığımız herşeyin bir bedeli var. Bu öyle bir bedel ki parayla ölçülemiyor. Yaşam standardımız ve tüketim alışkanlıklarımızla doğal kaynaklarımızı aşırı kullanıyoruz. İşin kötü tarafı ise, tüketilen doğal kaynakların yerine yenisini koyamıyoruz.
İyi tarafından bakarsak hala yapılacak bir şey var. Kendimizden başlayarak alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. Bir seçim yapmak zorunda değiliz, doğayla iç içe de yaşayabiliriz.
Gidişatı tersine çevirecek 5 öneri
WWF Yaşayan Gezegen Raporu'nda, insan faktörünün dünya üzerindeki yaşamı altıncı kez kitlesel bir yok oluşa sürüklediğini gösteriyor. Geçmişte milyon yılda gerçekleşen çevresel sistemdeki değişikliklere bağlı yok oluşlar, bugün bir insan ömrüne sığabilecek hızla gerçekleşiyor. Artık kimsenin "bana ne" deme şansı yok.
Bu gidişatı tersine çevirmenin daha doğru tercihler yapılarak mümkün olduğunu vurgulanıyor ve beş çözüm önerisi sunuluyor:
- Doğal sermayenin korunması (Koruma alanlarının genişletilmesi gibi),
- Adil kaynak yönetimi (Politik kararların gıda, su ve enerjiye adil erişimi desteklemesi gibi),
- Mali akışların yeniden yönlendirilmesi (Finans kuruluşlarının kömüre değil sürdürülebilir enerjiye yatırım yapması gibi),
- Üretim ve tüketim için dirençli piyasalar yaratmak (Sosyal maliyetlerin hesaba katılması gibi),
- Enerji ve gıda sistemlerinin dönüştürülmesi (Yenilenebilir enerjiye geçiş gibi)
"Peki biz bireysel olarak neler yapabiliriz" demeyin. Bu tutum tamamen size kalmış.
- Öncelikle doğayı sevin, gerçekten saygı gösterin.
- Çöpünüzü yerlere atmayın. (Evet, doğaya çöp bırakmayın. Sözde doğaseverlerin katıldığı büyük kamp festivallerindeki rezalet manzaraları görmek bile istemezsiniz)
- Mesela ağaç dikin. Tema vakfına küçük bağışlarda bulunun, sizin adınıza ağaç dikebilirler.