Pirinç Ürünler İçin Bakım Rehberi

Pirinç malzeme, bulunduğu alana ihtişam ve sofistike bir dokunuş katan güzel, parlak bir metaldir. Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder. Bu doğal bir süreçtir.

pirinç kalem patina

Pirinç eşyalar çeşitli ortamlarda daha hızlı kararabilir. Örneğin, deniz kıyısına yakın yerlerdeki tuzlu hava oksidasyonu hızlandırır ve ürünler daha hızlı kararır. Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir. Yani ne kadar fazla temas edersek, üründe o kadar fazla kararma meydana gelir. Pirincin çevreyle etkileşim özelliği sayesinde pirinç ürünleri paketinden çıkardığınız anda kişisel dokunuşunuzu yapmaya başlarsınız. 

Zaman geçtikçe kendine has bir patina geliştiren bu ürünlerin belirli aralıkla temizlenmesi gerekebilir. Pirinç ürünlerin temel bakımı için birkaç haftada bir kuru yumuşak bir bezle silmenizi öneririz. Aşındırıcı temizlik ürünleri (cif vb. çoğu ev tipi temizleyici dahil) asla kullanılmamalıdır. Bu tarz ürünler cilalı kaplamayı bozarak pirinç yüzeyin zarar görmesine neden olacaktır.

pirinç küllük

Pirinç eşyalarınızın ilk günkü gibi parlamasını istiyorsanız kullanabileceğiniz birkaç ev yapımı temizleme yöntemi önerebiliriz. Deneyebileceğiniz bazı yöntemleri aşağıda bulabilirsiniz:
Uyarı: Bizim ürünlerimizde koruyucu cila katmanı vardır ve uzun bir süre bu ağır bakımları yapmanız gerekmez. Gerekmedikçe bu yöntemleri uygulamanızı tavsiye etmeyiz.

  1. Limon ve karbonat cilası: Yarım limonun suyunu bir çay kaşığı karbonatla karıştırarak macun yapın. Yumuşak bir bezle bu macunu pirincinize uygulayın ve yoğun bir kararma varsa 30 dakika bekletin. Ilık su ile durulayın ve kurulayın. Gerekirse tekrarlayın.
  2. Limon ve tuz cilası: Bir limonu ikiye bölün ve kesilen kısmı bir çay kaşığı sofra tuzu ile kaplayın. Limonu kararmış pirincin üzerine sürterken aynı zamanda limonu sıkarak suyunu salmasını sağlayın. Ilık su ile durulayın ve kurulayın.
  3. Un, tuz ve beyaz sirke: Bu üç malzemeden eşit miktarda karıştırarak bir macun oluşturun. Pirinç üzerine ince bir tabaka halinde bu macunu sürün ve bir saat bekletin. Ilık su ile durulayın ve kurulayın.
  4. Ketçap, domates sosu veya salça: Domates bazlı bu ürünler, pirinç ve diğer metallerdeki kararmayı gidermeye yardımcı olan bir çeşit asit içerir. Pirinç ürününüzün üzerine bir katman uygulayın ve bir saat bekletin. Daha sonra sabunlu ılık su ile yıkayın ve kurumaya bırakın.

 pirinç kasa saat bakımı

Burada pirinç alaşım bir saatin nasıl temizlendiğine dair ilginç bir video var.
(Pirinç kasa tercih edenler genelde oluşan bu patinayı severler ve bu süreci hızlandıracak yöntemler uygularlar ancak patinayı kaldırmanın yollarını da bilmek gerek elbette)

Bahsedilen doğal ve ev yapımı temizlik solüsyonlarını kullanarak, pirinç eşyalarınızın güzel ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Sadece biraz bilek kuvveti uygulamaya hazırlıklı olun çünkü bu ev yapımı çözümleri uygularken bir miktar güç uygulamanız gerekecektir.